La Revista y la Editorial Niram Art han entregado sus premios

 

 

Sábado, el 29 de mayo, tuvo lugar la Gala de Entrega de los Premios Niram Art 2010, en el Centro Cultural de los Ejércitos, Madrid.

El discurso de apertura de la Gala ha sido ofrecido por el Vice-decano de la Facultad de Ciencias de la Información de la Universidad Complutense de Madrid, José Antonio Jiménez de las Heras.

 

 

 

Premiados:

Galería:

 

Literatura

El escritor armenio Varujan Vosganian ha sido doblemente premiado, tanto en la sección Poesía, con el Premio Niram Art – Trofeo Tristan Tzara como en la sección Prosa, con el Premio Niram Art – Trofeo Mihail Sebastian por su novela „Cartea Soaptelor / El Libro de los Susurros” (ed. Polirom 2009, fecha de prevista para la publicación en España: 2011).

Varujan Vosganian

Varujan Vosganian, Trofeo Mihail Sebastian

Varujan Vosganian, Trofeo Mihail Sebastian

Varujan Vosganian, Trofeo Tristan Tzara

VARUJAN VOSGANIAN – Trofeo Mihail Sebastian

Los poetas Javier Pérez Ayala y Dan Herciu ha recibido el Premio Niram Art y Trofeo Reflexos, ofrecidos en colaboración con el Círculo Poético RefleXos de Madrid.

Bellas Artes

Pintura

El Gran Premio Niram Art – Trofeo Corneliu Baba ha sido entregado al artista plástico armenio Onik Sahakian, quien fue un gran amigo de Salvador Dalí, durante más de 10 años, hasta la muerte del maestro.

Onik Sahakian, Trofeo Corneliu Baba Pintura

Onik Sahakian, Trofeo Corneliu Baba Pintura

ONIK SAHAKIAN – Trofeo Corneliu Baba

El Gran Premio Niram Art Opera Magna y Trofeo Victor Brauner han ido a la artista plástica Medi Weschler Dinu, de 102 años, quien ha enviado, desde Bucarest, un video-mensaje a los organizadores. Medi Weschler Dinu, amiga de Victor Brauner, conocida de Eugéne Ionesco, Tristan Tzara y Corneliu Baba ha expresado su emoción frente a la noticia del Premio.

Medi Weschler Dinu Trofeo Victor Brauner

Los pintores Jorge Isla y Javier Blázquez Murillo han recibido el Premio y Trofeo Niram Art.

 

 

Fotografía

Han sido designados ganadores el artista plástico español MIEDHO y, en la sección principiantes, la fótografa israelí Natalie Schor.

MIEDHO

MIEDHO, Premio Niram Art Fotografía

Escultura

El Gran Trofeo Constantin Brancusi ha ido al escultor rumano Eugen Petri.

EUGEN PETRI – Trofeo Constantin Brancusi

Artes escénicas

Lorenzo Mijares, el fundador del Teatro de Hemoficción de Barcelona, director y actor ha sido premiado con el Trofeo Eugène Ionesco.

Promoción Artística

El galerista António Calderón de Jesús ha recibido el Trofeo Ambroise Vollard, para sus esfuerzos de promoción artistica y cooperación internacional.

 

El Premio de la Editorial Niram Art – 6000 de Euros para „Mihai y Verónica” de Héctor Martínez Sanz

 

La Editorial Niram Art ha premiado con 6000 euros al ganador del concurso de literatura „Eminescu visto por Españoles”, Héctor Martínez Sanz y su novela „Mihai y Verónica” se publicará por la Editorial Niram Art. El cheque ha sido entregado al escritor por el director de la Editorial Niram Art, Miguel Ángel Galán Segovia.

Premios Niram Art 2010

Editorial Niram Art – lanzamiento de libros

 

 

 

En la misma noche, la Editorial Niram Art ha lanzado 2 volúmenes, uno de poesía “Instantáneas en cuatro hilos” de Ariadna Petri y uno de cuentos “Diario del capitán Nwo Sékke y otros cuentos” de Fabianni Belemuski.

 

Fabianni Belemuski, el moderador de la Gala de premios Niram Art

 

El evento ha sido completado por un recital de piano de Alexandru Belemuski.

Los Trofeos Niram Art son piezas artísticas, personalizadas, creadas por el artista plástico Bogdan Ater.

Trofeos Niram Art

___________________

Castigatorii Premiilor Niram Art 2010, Madrid

 

 

Website Revista Niram Art: www.niramart.espacioniram.com

 

 

Website Premiile Niram Art: www.niramartawards.espacioniram.com

 

 

Sambata, 29 mai, a avut loc la Madrid, Gala de Decernare a Premiilor Niram Art, oferite de Revista si Editura Niram Art, cu participarea Universitatii Complutense din Madrid si a Centrului Cultural al Armatei Spaniole.

Discursul de deschidere al galei a fost oferit de vice-decanul Facultatii de Stiinte ale Informatiei (Jurnalism) de la Universitatea Complutense din Madrid, José Antonio Jiménez de las Heras.

Varujan Vosganian, dublu laureat al Premiilor Niram Art, la Madrid

Scriitorul Varujan Vosganian a fost desemnat castigator al Premiilor Niram Art, atat la sectiunea Poezie cat si Proza.

Vosganian a ridicat Marele Premiu Niram Art pentru Poezie – Trofeul Tristan Tzara si Marele Premiu pentru Proza – Trofeul Mihail Sebastian pentru romanul „Cartea Soaptelor” (Ed. Polirom, 2009). Publicului prezent, in majoritate spaniol, i-a fost prezentata „Cartea Soaptelor” prin proiectia unui videoclip cu recitarea in limba spaniola a mai multor fragmente din roman, eveniment care a avut loc in cursul lunii mai, in Espacio Niram.

Varujan Vosganian a declarat: “Premiul oferit de Editura Niram Art si Revista Niram Art este primul pe care l-am primit pentru „Cartea Soaptelor” pe alt teritoriu lingvistic. Acest lucru imi creeaza o legatura afectiva cu Spania. Eu nu vad in acest premiu numai o legatura intre „Cartea Soaptelor” si Spania ci si una foarte speciala cu Niram Art. Spre deosebire de lumea din jur care este in trei dimensiuni, Revista Niram Art este cuadridimensionala. Spun acest lucru pentru ca fiind in patru limbi se raporteaza la patru spatii culturale distincte. Tot in seara aceasta am primit si premiul pentru Poezie. Alegerile facute de juriul care a acordat Premiile Niram Art anul trecut au fost foarte bune si sper ca si anul viitor se va spune ca alegerea de anul acesta a fost la fel de buna. La gala de decernare a Premiilor Niram Art am constatat ca la Madrid se face cultura la un nivel ridicat. Se spune ca cei care fac cultura in afara frontierelor tarii din care provin risca sa devina periferici. Cu romanii care fac cultura in strainatate s-a intamplat invers. Cei care au plecat si au facut cultura peste hotare au avut mai mare forta de rezonanta. Niram Art se ocupa de partea cea mai nobila, cea mai prestigioasa a culturii romane. Niram Art se afla la cel mai inalt nivel in ceea ce priveste modalitatea de a face cultura. Niram Art nu face cultura de popularizare, ci accepta provocarea de a intelege si de a face cunoscute varfurile culturii romane. Le propun tuturor sa vina la Madrid sa cunoasca Niram Art, care este mai necesara culturii romane in Spania decat in Romania”.

Premiul Niram Art pentru Poezie / Trofeul RefleXos a fost decernat poetului roman Dan Herciu, alaturi de care a mai fost premiat si un poet spaniol. Premiile pentru Poezie au fost decernate in colaborare cu Cercul Poetic Reflectii din Madrid.

Arte Frumoase

Trofeul Constantin Brancusi a fost ridicat de sculptorul roman Eugen Petri. La Sectiunea Fotografie, castigatorii desemnati au fost fotograful spaniol Miedho iar la debutanti fotografa israelianca Natalie Schor.

Marele Premiu Niram Art de Pictura pentru intreaga cariera si Trofeul Victor Brauner a revenit artistei plastice romance Medi Weschler Dinu, in varsta de 102 ani, care a trimis organizatorilor un mesaj video din Bucuresti, exprimandu-si emotia la aflarea vestii. Un lucru demn de mentionat este faptul ca Medi Weschler Dinu i-a cunoscut personal pe aproape toti artistii si scriitorii romani ale caror nume au fost date, in semn de omagiu, Trofeelor: Victor Brauner, Eugène Ionesco, Tristan Tzara, Corneliu Baba.

Cel de al doilea Mare Premiu pentru Pictura si Trofeul Corneliu Baba a revenit a artistului plastic armean Onik Sahakian, cel mai apropiat prieten aflat in viata al lui Salvador Dali.

„Premiul pe care l-am primit din partea Niram Art este cel mai important lucru care mi s-a intamplat anul acesta. Am fost atat de emotionat in timpul galei de inmanare a premiilor, incat mi-au dat lacrimile. Prezentare, imaginile difuzate in timpul evenimentului si primirea calduroasa care mi s-a facut au fost foarte emotionante pentru mine. L-am cunoscut pe fondatorul Editurii Niram Art, artistul Romeo Niram, in urma cu trei ani la Lisabona si mi-ar placea sa ma revansez pentru lucrurile minunate pe care le-a facut pentru mine”, a declarat Onik Sahakian.

 

 

Tot la Sectiunea Pictura au mai fost premiati si 2 pictori spanioli.

Galeristul spaniol Antonio Calderon de Jesus a fost recompensat cu Trofeul Ambroise Vollard pentru Video-Proiectul “Galeria ArteJescal prezinta arta romaneasca”, ce reuneste artisti din mai multe zone ale Romaniei iar la sectiunea Teatru Lorenzo Mijares, fondatorul Teatrului de Hemofictiune din Barcelona a primit Trofeul Eugène Ionesco.

Pentru fiecare premiant in parte, s-a difuzat cate o proiectie video cu cele mai reprezentative opere, scurte interviuri si fragmente critice pentru familiarizarea publicului cu artistii laureati.

Premiul Editurii Niram Art – 6000 de euro pentru romanul “Mihai si Veronica”

Pe langa Premiile si Trofeele oferite de revista, Editura Niram Art a oferit un premiu in valoare de 6000 de Euro scriitorului spaniol Héctor Martínez Sanz, pentru romanul “Mihai si Veronica”, desemnat castigator al Concursului de Literatura “Eminescu vazut de spanioli”. La acest concurs, au participat mai multi autori spanioli care au scris romane despre Mihai Eminescu. Directorul Editorii Niram Art, colonelul Miguel Angel Galan Segovia a fost cel care a inmanat cec-ul autorului.

 

 

Romanul “Mihai si Veronica” a fost de asemenea recompensat cu Trofeul Niram Art, urmand si publicarea editoriala, in cursul acestui an. Din juriul Concursului de Literatura au facut parte: Horia Barna (dir. ICR Madrid – la acea data – si Editor al Editurii Niram Art), Fabianni Belemuski (dir. Revista Niram Art), Eva Defeses (jurnalista, Defeses Fine Arts PR Agency), Thomas Abraham (asistent editorial Niram Art) si Rubén Darío (artist plastic, proprietarul Revistei Niram Art).

Editura Niram Art: dubla lansare de carte romaneasca

 

 

Primele carti semnate de autori romani si aparute in limba spaniola ale Editurii Niram Art, au fost lansate in cadrul Galei de Premiere: volumul de poezie „Instantanee in patru fire” de Ariadna Petri si volumul de proza scurta „Jurnalul Capitanului Nwo Sékke si alte povestiri” de Fabianni Belemuski. Editura Niram Art, recent infiintata de artistul plastic Romeo Niram, a debutat in luna aprilie 2010, cu volumul de eseuri “Pentagonul”, despre 5 mari personalitati romanesti, semnat de filosoful Hector Martinez Sanz.

La sfarsitul evenimentului a avut loc recitalul de pian al muzicianului roman Alexandru Belemuski.

Trofeele Niram Art sunt piese artistice create de artistul plastic roman Bogdan Ater, fiind si personalizate, fiecare purtand chipul personalitatii omagiate: Victor Brauner, Tristan Tzara, Corneliu Baba, Mihail Sebastian, Constantin Brancusi, Ambroise Vollard.

Evenimentul s-a desfasurat in prezenta a 300 de invitati, la Cazinoul Militar al Centrului Cultural al Armatei din Madrid. Printre cei prezenti s-au numarat ambasadorul Romaniei in Spania Maria Ligor, Cesar Antonio Molina, fostul ministru al Culturii – Spania, profesori de la Universitatea Complutense, artisti plastici, ziaristi romani si spanioli.

[wp-cumulus]